Sushi Rzeszów

Restauracje Sushi w Rzeszowie

Sushi to jedna z najpopularniejszych potraw japońskich na całym świecie. Większość ludzi, gdy słyszy o tej potrawie, od razu myśli o surowej rybie, a to nie jest do końca prawdą, bowiem sushi to danie z ryżu z dodatkami, w których niekoniecznie musi znaleźć się ryba (mogą to być np. owoce morza, czy warzywa). Historia sushi jest bardzo odległa. Początkowo potrawa ta nie wyglądała tak, jak obecnie; wówczas pod tą nazwą najczęściej kryły się solone ryby, czy marynowanie małże, które odpowiednio przyprawiono. Z późniejszym czasie ryby łączono z ryżem i podawano procesowi fermentacji, po czym ryż wyrzucano, a ryby spożywano z ryżem, ale nowo ugotowanym. W dalszym procesie proces fermentacji zastąpiony został octem ryżowym i ten sposób obowiązuje do dnia dzisiejszego.

Proces przygotowywania sushi jest ściśle określony i przebiega następująco. Po przygotowaniu wszystkich niezbędnych składników, gotuje się ryż, który doprawia się octem ryżowym wraz z innymi przyprawami. Następnie rozkłada się matę bambusową, na niej układa się wodorosty, na nich ryż (na ¾ powierzchni), oraz na jednym z boków umieszcza się kawałki ryby oraz innych wybranych dodatków. Całość następnie zwija się w roladę, pomagając sobie matą. Po tym procesie sushi kroi się na niewielkie kawałki i podaje wraz z sosem sojowym, wasabi – czyli japońskim chrzanem, plastrami marynowanego imbiru, a także zieloną herbatą, bądź sake – do picia. Sushi zgodnie z tradycją japońską je się palcami, choć dopuszczalne jest także używanie pałeczek.sushi rzeszów

Sushi najpierw macza się w sosie wymieszanym z chrzanem, a następnie zjada się w całości (niedopuszczalne bowiem jest odłożenie nadgryzionego sushi). W Japonii każdy region ma swój specyficzny, najczęściej charakterystyczny dla danego regionu rodzaj sushi, który jest powodem do dumy jej mieszkańców. W naszym kraju sushi została przyjaźnie przyjęta i z czasem systematycznie zdobywa coraz większe grono smakoszy. Profesjonalne sushi zaserwować może wiele profesjonalnych restauracji funkcjonujących w kraju; a z kolei dla osób, które same chciałyby spróbować swoich umiejętności kulinarnych, wiele sklepów oferuje zarówno pojedyncze składniki, jak i całe zestawy do przygotowania sushi we własnym zakresie.

Comments are closed.